Топ листа на најдобри пекарници во Париз

Париз е град на љубовта, модата и уметноста. Но, исто така и градот на лебот, кроасаните и мервејо. Во овој град има преку 2000 пекарници кои нудат свежа и вкусна печена стока секој ден. Но кои се најдобрите? Кои пекарници дефинитивно треба да ги посетите кога сте во Париз? Еве го нашиот врвен список на најдобри пекарници во Париз, врз основа на лични искуства, критики и награди.

1. Le Grenier à Pain

Оваа пекарница има неколку гранки во Париз, но онаа што не треба да се пропушти е онаа во близина на Монмартр. Овде, Мишел Галојер, меѓународно познат пекар и готвач на печива, пече една од најдобрите багети во Париз. Тој ја освоил Гран При де ла Багета во 2010 година, престижна награда која, исто така, му ја донела привилегијата да снабдува со леб во елисејската палата. Покрај багетата, можете да пробате и други вкусни печива како што се тартлети, бриоши или кроасани.

Advertising

Адреса: 38 rue des Abbesses, 75018 Париз
Работно време: од среда до понеделник, 07:30 – 20:00

2. À la Flûte Gana

Оваа пекарница се наоѓа во 20-тиот округ, во близина на гробиштата Пер Лашез. Тоа е семеен бизнис кој со генерации пренесува таен рецепт за својата багета. Трите ќерки на Бернард Ганашо, поранешен мајстор пекар, сега водат бизнис. Багетата тука е особено крцкава и ароматична. Покрај тоа, треба да го пробате бадемовиот кроасан, кој е пофалена од многу муштерии.

Адреса: 226 rue des Pyrénées, 75020 Париз
Работно време: од вторник до сабота 07:30 – 20:00

3. Du Pain et des Idées

Оваа пекарница е основана само во 2002 година, но брзо се здоби со репутација на една од најдобрите пекарници во Париз. Кристоф Васур, сопственикот и пекарот, придава голема важност на традиционалната изработка и природните состојки. Не користи подготвено брашно или квасец, туку прави се. Резултатот се исклучителни лебови и виножита кои се класични и оригинални. На пример, овде можете да пробате чоколаден шамфус ескимо или јаболков цимет Ескимо.

Адреса: 34 rue Ив Тоудиќ, 75010 Париз
Работно време: од понеделник до петок 6:45 – 20:00

Köstliches Baguette so wie es die Topbäckereien in Paris verkaufen.